Pompen of verzuipen

P
Wat als jouw wereld onder water komt te staan. Als het aan jou en een selecte groep is de wereld weer op te bouwen. Een gezelschap zag het doemscenario aankomen. Trok zich terug en bouwde een timecapsule, een moderne ark van Noach zo je wilt. Uiteraard waren ze zich toen al bewust van de rel  die kan ontstaan als de capsule door de verkeerde mensen wordt gevonden. Niet alleen hebben ze hem daarom gecodeerd, ook zal er verbinding met de andere droge gebieden moeten worden gelegd. Alleen als die verbinding tot stand is gekomen kan de heropbouw beginnen. Deze capsule kun je niet vinden, hij vindt jou…. Ben je er klaar voor?

Begin deze maand rolde deze time capsule letterlijk uit een loods ergens in Nederland. Samen met Mark Smolenaars en Stefan van Hulten van Project escape, en onze vaste bouwer Marc van de Kam van Helderprojecten bouwden we deze mobiele escape room. Heerlijk team om mee te werken. 

Ieder heeft zijn eigen rol en expertise. Marc is de bouwer die zelfs een kartonnen doos kan omtoveren tot een loodzware kluis. Mark loodst als projectleider het hele team naar een mooie en spannende eindsprint. Want die krijg je er automatisch bij als je escaperooms of immersive experiences bouwt. Stefan als storywriter, legt het fundament onder de room. We hebben inmiddels goed in de smiezen dat een room niet alleen fysiek een goed fundament moet hebben, maar ook stevig geworteld moet zijn in een sterk verhaal. Een test daarvoor is dat het verhaal ook zonder room mensen moet binden. Ik denk tenslotte op meerdere vlakken mee. Mijn rol ligt meestel in de initiële fase. Mee fantaseren in het verhaal, letterlijk meebouwen aan materiaal voor de room, en sparren met de opdrachtgever over hoe de room kan aansluiten bij hun leervraag. 

Chantal de Beun deed in opdracht van ijsfontein onderzoek naar de werking van educatieve escaperooms. In haar onderzoek nam ze ook de Educatieve escaproom mee die wij voor de Radboud universiteit maakten. Dat escaperooms bij kunnen dragen aan een betere leerervaring beschrijft ze in haar onderzoek. 

Lees het hele verslag hier

Zelf bouwde ik in  2016  met Michel Groenenstijn mijn eerste escaperoom De Drukkerij in Nijmegen. Binnen een paar maanden stonden we op de vijfde plaats van beste gewaarde escaperooms. We hadden iets te pakken. Sinds die tijd ben ik gefascineerd hoe een ontwerp en bouwproces dat binnen escaperoom gebruikt wordt ook daarbuiten in te zetten. Zo begon het bouwen van experiences. Ik scherpte mijn kennis bij de Kaos Pilots waardoor ik me sinds een jaar gecertificeerd experience designer kan noemen. Mijn verleden als dramatherapeut, organisatie adviseur en waarmaken kwamen bij elkaar.

Inmiddels hebben we meerdere experiences gebouwd. We ontwikkelden ze variërend voor bijvoorbeeld netwerk beheerder Alliander, Reisorganisatie Travel inventive, Radboud universiteit, tot binnenstadsondernemers. Zelfs particulieren vroegen ons experiences te bouwen.

Door deze bak aan ervaring krijg ik steeds meer vragen over hoe een room of experience bouwen nou in zijn werk gaat.

Een experience bouwen is een intensief proces waar van alles bij komt kijken. Kern vormen echter drie elementen: een sterk verhaal dat mensen naar binnen sleurt. Een set goede puzzels of interacties, gezamenlijk vaak touchpoints genoemd. En tot slot een look en feel die je het gevoel geeft dat alles wat je mee maakt echt en authentiek is.

Om meer mensen op pad te helpen experiences te bouwen geven we hierover trainingen en workshop. Onlangs opende ik er een  ontwerpstudio/ trainingscentrum voor. Vanuit “de lege ruimte” is inmiddels een flinke trits workshops en trainingen verzorgd. De workshops bieden je een eerste kennismaking met experience design of verhalen vertellen . De trainingen helpen je jouw eigen verhaal of experience te ontwerpen, de training voor elkaar krijgen tot slot zorgt ervoor dat jouw droom zich ook daadwerkelijk manifesteert in de reële wereld. Dat het er kortom komt.

28 maart is er weer een ééndaagse training experience design. Als je ook wilt leren hoe je mensen meetrekt en een beetje betovert, schrijf je dan hier in.